Izgled UF, NF i RO uređaja za preradu
surutke
Surutka ili mlečna plazma je tečnost koja zaostaje posle zgrušavanja mleka.
Ona predstavlja nuzproizvod u proizvodnji sira ili kazeina i ima više
komercijalnih primena.
U otpadnoj vodi mlekare surutka učestvuje količinski sa oko 10 %, a sa
aspekta biološkog opterećenja oko 95 %.
Naša firma izrađuje membranske uređaje za ugušćavanje surutke koji
daju sledeće rezultate:
• Ultrafiltracijom se smanjuje zapremina surutke
na oko 1/3 a sadržaj proteina povećava sa oko 1% na oko 6%.
• 1/3 zapremine
nativne surutke se kombinacijom nanofiltracije i reversne osmoze prerađuje
do kvaliteta vode koja je zadovoljavajućeg kvaliteta za ispuštanje u recipijent
ili pak ponovnu upotrebu.
• 1/3 količine polazne nativne surutke je koncentrat
proteina, laktoze i minerala čija je korisna upotreba ispitana kroz ishranu
domadih životinja (koje su je izvrsno prihvatile), kao i kroz sušenje koje je dalo
surutku u prahu odličnih karakteristika.
Na ovaj način je preradom surutke razvijena praktično bezotpadna tehnologija.